Laagcalorisch gas: Nederland draait de kraan dicht.

10-12-2017

Je hebt het misschien al gelezen of gehoord: Nederland draait geleidelijk aan de gaskraan dicht. Dat betekent dat de levering van gas vanuit Nederland aan België wordt uitgedoofd. Maar geen paniek! We zullen onze huizen nog steeds kunnen verwarmen en onze eitjes kunnen bakken met aardgas. Alleen zullen we ons gas moeten invoeren van andere landen zoals Noorwegen, Qatar of Rusland. Wat betekent dit voor jou en je gasfactuur? Wij zochten het voor je uit.

Van laagcalorisch gas naar hoogcalorisch gas

De samenstelling van gas is niet overal hetzelfde. Het gas dat we invoeren van Nederland noemt men arm gas of laagcalorisch gas. Dat is natuurlijk niet echt arm, maar betekent dat de samenstelling iets minder energetische waarde heeft dan zijn tegenhanger: het 'rijke' of hoogcalorische gas. Ook de druk in de leidingen - om het gas tot bij ons te brengen - verschilt. Het gas dat België in de toekomst vanuit Noorwegen, Qatar of Rusland zal invoeren is hoogcalorisch gas. Wij zullen dus n regio per regio moeten omschakelen van het huidige arme gas naar rijk gas. Daarnaast zal het L-net gecontroleerd en aangepast moeten worden om er in de nabije toekomst rijk gas door te sturen.

Welke regio's moeten wanneer omschakelen?

Het hangt van gemeente tot gemeente af wie wanneer zal moeten omschakelen. De meeste gemeenten liggen in Waals- en Vlaams-Brabant, Brussel, Antwerpen en Limburg. Hier vind je een lijst van de VREG met de gemeenten die naar H-gas zullen overschakelen. Er bestaat een voorlopige planning van welke regio wanneer omschakelt. Je zal door je netbeheerder en je leverancier verwittigd worden wanneer jouw regio aan de beurt is. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden.

Wat moet ik doen?

Voor de meesten onder ons is er absoluut geen probleem. Moderne apparatuur werkt immers zowel op laagcalorisch als op hoogcalorisch gas. Als jij echter een gasketel van voor 1978 hebt of een die je in het buitenland kocht, zal je dat toestel wellicht moeten laten vervangen. Je zal een erkende installateur of technicus moeten laten langskomen om je gasapparatuur te controleren en aan tepassen aan de nieuwe standaard. Tip: laat dit best samenvallen met de 2-jaarlijkse controle van je boiler bijvoorbeeld. Afhankelijk van je regio zal ook je netbeheerder een technicus langs sturen om je gasmeter aan te passen.

Zal ik meer moeten betalen voor mijn gas?

Je zal niet meer moeten betalen voor je gasverbruik. De prijs blijft hetzelfde ook al is het gas ineens rijk geworden. De prijs die je nu betaalt, wordt berekend op basis van de hoeveelheid energie die je uit je gas haalt. De berekening op je factuur zal er misschien een klein beetje anders uitzien, het bedrag dat je moet betalen, zal hetzelfde zijn.

Waar vind ik meer informatie?

Op de website www.gasverandert.be vind je een heleboel informatie over de omschakeling van arm naar rijk gas. Je vindt er trouwens ook een handige tool om,, te ontdekken wanneer jouw regio aan de beurt is.

Energie-wijzer  (Rescert gecertificieerd)
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin